top of page
SEIZOEN 18 19
_DSC4818.jpg

Karel Tuytschaever (°1985, België) werkt als acteur, als docent in het hoger kunstonderwijs en als onderzoeker in de kunsten, en creëert daarnaast zijn eigen hybride werk. Zijn fascinatie voor fysieke aanwezigheid binnen de kunst speelt een gemeenschappelijke sleutelrol in deze vier hoekstenen van zijn artistieke praktijk. Voor hem is de kruisbestuiving die deze vier verschillende benaderingen hem bieden op het gebied van lichamelijkheid en belichaming van vitaal belang. Samen vormen ze de unieke hartslag van zijn artistieke ontwikkeling.

​​

SPELEN

Karel behaalde in 2007 een masterdiploma acteren aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, als een van de laatste klassen onder leiding van Dora van der Groen. Tot op heden werkt hij als freelance performer voor theater, film en televisieseries. Je hoort hem ook in voice-overwerk voor tv, radio en musea.

Bekijk de showreel hier (2020, 3:19 minuten) of luister naar een selectie stemwerk  (2023, 3:28 minuten) door op onderstaande knop te klikken. Je kan altijd extra voorbeelden aanvragen.

 

Andere referenties zijn onder meer Kellogg's, MeDirect, Kinepolis, LEGO, Jules Destrooper, Ville de Bruxelles, Loncin Interieur, AA Drink, Leffe, Stad Antwerpen, Stad Gent, CEPA / Haven van Antwerpen, Microsoft, Storytel luisterboeken, Lotto Zesdaagse Gent, Vlaamse overheid, Hasbro, Passendale kaas, Vlaams verwarmingsfonds, 123 Autoservice, Arvesta, Veet Men, Frako, VakantieDiscounter, Monizze, Bank de Kremer, Hörmann, Dag Allemaal, Université Libre de Bruxelles (ULB), FIRM, Play Nostalgie, Mercy Ships & De Morgen Magazine.​​

ONTMOETINGEN

Sinds 2008 is hij docent bij de bacheloropleidingen Drama en Hedendaagse dans aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen / AP Hogeschool. Hij is lid van de dansopleidingscommissie en het studentenmentorteam. Hij wordt regelmatig gevraagd als coach en geeft workshops en masterclasses georganiseerd door theaterstudio Nest, OPENDOEK, Universiteit Antwerpen, deDansPunt, Let's Go Urban Academy, scenografieopleiding KASKA, Zuidpool, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten & Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

​​​

ONDERZOEKEN

Karel is PhD onderzoeker in de kunsten aan de Universiteit Antwerpen, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Als de kunstenaar zijn beeld inslikt (2022-2026) is een diepgaand traject dat zich verdiept in het zelden onderzochte domein van belichaamde kennis binnen de relatie tussen de maker en het door hen gecreëerde beeld van iemand anders. Hij onderzoekt de rol die de unieke lichamelijkheid van de maker speelt bij het presenteren van iemand anders’ lichaam in een beeld. Gedurende zijn onderzoek zoekt hij naar manieren om tot meer wederkerige en duurzame relaties tussen verschillende artistieke disciplines te komen, vindt hij nieuwe intermediale vormen, ontwikkelt hij zijn inclusieve visie verder en onderzoekt de reikwijdte ervan.

Hij is lid van de onderzoeksgroep CORPoREAL aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, de onderzoeksgroep Art & ecology aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, en lid van ARIA (Antwerp Research Institute for the Arts) en ViDi (Visual and Digital Cultures Research Center), twee onderzoekseenheden aan de Universiteit Antwerpen. Hij is tevens lid van de onderzoeksraad van de Antwerpse Schools of Arts.

​​​

MAAKPRAKTIJK

​Platform BARRY werd in 2015 opgericht vanuit de behoefte om een omgeving te creëren waarin Karels persoonlijke hybride eigen werk kan worden ontwikkeld, gemaakt en gedeeld. Hij heroverweegt hoe hij belichaming in de kunst kan benaderen, in zijn streven om ruimte te creëren voor een meer authentieke en eerlijke lichamelijkheid in de werken. Vanaf 2019 heeft BARRY (BE) een langdurige samenwerking met DansBrabant (NL), waar Karel als een van de kernmakers bij betrokken is.

bottom of page