top of page
SEIZOEN 18 19

Platform BARRY is de organisch evoluerende omgeving voor het langdurig artistiek onderzoek en persoonlijk werk van acteur en docent in het hoger kunstonderwijs, Karel Tuytschaever.

 

BARRY is gevestigd in Antwerpen, België, maar reist over grenzen heen.​

© Copyright
_DSC4784.jpg

Als maker is Karel gefascineerd door lichamelijkheid en belichaming in de kunst. Lichamelijkheid als in de relatie die een persoon heeft met diens eigen lichaam. Belichaming als de manier waarop iemand als kunstenaar diens lichaam inzet om deel uit te maken van, of te komen tot, het creëren van een werk. Door zijn maakpraktijk stelt hij vragen over hoe we naar lichamen (kunnen) kijken in onze genetwerkte globale beeldcultuur vol lichaamsbeelden.

​Karel onderzoekt via een belichaamde praktijk hoe lichamelijkheid verbonden is met het maken van beelden. Daarom bewegen de creaties zich tussen performatieve en beeldende kunst, vanuit een behoefte om het menselijke figuur vanuit een ander perspectief te benaderen: een verschil van handelen in of over lichamelijkheid. Dit werkgebied stimuleert elkaar en zoekt voortdurend naar nieuwe vormen en relaties. Dit mondt uit in een breed spectrum aan uitkomsten of interventies binnen verschillende media.

In alle disciplines worden de kunstwerken gekenmerkt door een duurzame heroverweging van de manier waarop het menselijk lichaam bij de werken betrokken is. Karel onderzoekt intimiteit als een praktijk van het nastreven van eerlijke lichamelijkheid binnen de kunsten. Intieme verbindingen komen niet snel en in aantallen tot stand. Daarom is zijn kunstenaarschap gebaseerd op een vertrouwensopbouwende methodologie van respectvolle en wederkerige ontmoetingen met de mensen waar hij mee samenwerkt.

Zijn methode is die van het zogenaamde Transparante lichaam: Karels begrip van iemands meest pure en poreuze fysieke aanwezigheid. Zijn prioriteit als maker is altijd het creëren van een werkbiotoop waarin hij diegene met wie hij samenwerkt kan begeleiden om tot hun meest beschikbare lichamelijke staat van pure, zintuiglijke ontvankelijkheid te komen. Hierdoor kan de uitvoerder pure aandacht geven aan wat is - in het moment ontdaan van invloeden van buitenaf zijn, en ruimte innemen in het beeld in al diens authenticiteit.

Het Transparante lichaam leidt tot menselijkheid in al zijn radicale kwetsbaarheid, in eerlijke beelden met een ontwapenende kracht om iemand anders anders te zien.

Barry_KarelTuytschaever_Masterclass_SocialMedia33.jpg
BR15.jpg
BARRY_STRANGER_rehearsal-pic_(c)Joery_Erna_(2).jpg
18_edited.jpg

WIE IS WIE

 

Artistieke initiator van platform BARRY, Karel Tuytschaever

Bestuursorgaan, Petra Damen (voorzitter), Ilse Muysers, Tine Marguillier, Flore Opsomer en Toon Geysen ​

​​Redactie website, Lisa Reinheimer en Dirk Verhoeven

​​Engelse vertaling website, Koen De Smet en Martha Gardner

Beelden van achter de schermen en Karel’s portret op de website, Joery Erna

Scenebeeld STRANGER, Alwin Poiana

Video STRANGER, Peter Franken

Alle andere beelden, BARRY - Karel Tuytschaever. Auteursrechtelijk beschermd.​

DUURZAME SAMENWERKINGEN

Karel werkt sinds 2019 als kernmaker in een langdurig samenwerkingsverband met DansBrabant (NL) en werkt ook herhaaldelijk samen met en wordt financieel ondersteund door C-TAKT en deBuren.

 

 

CONTACTEER BARRY 

platformbarry@telenet.be

bottom of page